mandag 27. januar 2014

Sandefjordsmør

Man skulle tro at denne nydelige sausen kommer fra Sandefjord, men det gjør den visst ikke. Det sies at hotelldirektøren Otto Fredrik Borchgrevik studerte i Frankrike i mellomkrigstiden. Der fikk han et nært forhold til den klassiske franske sausen beurre blanc. I den klassiske sausen finner man i tillegg til smør og fløte både sjalottløk og hvitvin. Hotelldirektøren gjorde noen forenklinger og kuttet ut de to ingrediensene. I dag er det bare fløte, smør, sitron og bladpersille.

Dette er en nydelig saus som får alle til å like fisk. Det er ikke lov å si at man ikke liker fisk, hvis man ikke har prøvd med denne sausen.





Oppskriften er egentlig beregnet til 4 personer. Men av egen erfaring burde man doble den. Den er så god at du bare må ha litt til.

- 0,5 dl kremfløte (eller matfløte)
- 200 g smør i terninger (bruk ekte smør)
- 4 ss persille
- 1 sitron, saften av (har du ikke det, kan du bruke et par spruter av den gule sitronsaft flasken)
- salt og pepper

1. Kok opp fløte og la det koke til det blir litt tykt, ca 5 minutter. Sett deretter platen av varmen for å kjøle den litt ned et par minutter.
2. Pisk inn litt og litt av smørterningene. Har du for høy varme vil sausen koke, og smøret vil skille seg. Derfor er det viktig at fløten ikke er for varm. Opplever du at det blir vanskelig å piske inn smøret så setter du kasserollen på platen, men da bare laveste temperatur.
3. Når smøret er pisket inn tilsetter du saften av sitron. Det er viktig at du bruker sitron for å balansere smaken, hvis ikke vil sausen være altfor mektig, kvalmende og søt. Prøv deg frem.
4. Tilsett salt, pepper og persille.


Sandefjordsmør ala bèarnaisesaus

Oppskriften er som samme beskrevet ovenfor. Her tilsetter du 2 ts estragon i stedet for persille mens du pisker inn smøret. Så passer plutselig denne sausen også til hvitt kjøtt og kylling. Nydelig!



- Siv Anita


1 kommentar:

  1. Hvordan forklarer du "sett deretter platen av varmen"? Skal man montere av en hel plate fra komfyren for å sette den av ovnen? Mener du kanskje enten "Sett KJELEN av varmen" eller "Skru VARMEN av PLATEN"?

    SvarSlett