lørdag 25. januar 2014

Kardemomme

Smaken og duften av kardemomme er nydelig. Når man maler eller støter frøene selv, frigjøres smaken og duften på en helt annen måte enn når man benytter ferdigstøtt eller malt kardemomme.

Grønn kardemomme: I det indiske kjøkkenet benyttes den grønne kardemomme framfor alt i krydderblandinger, drikker og desserter, men også i retter med kjøtt og kylling. Grønn kardemomme regnes som ekstra gunstig for fordøyelsen, og serveres gjerne i søt te etter maten. I arabiske land  smaksettes ofte kaffen med grønn kardemomme, mens den hos oss har vært mest benyttet i baking (bleket form) 

Hvit kardemomme: Dette er ganske enkelt grønne kardemommekapsler som er bleket. Hvit kardemomme var lenge den eneste varianten man fikk kjøpt her hjemme. 

Brun eller svart kardemomme: En helt annen sort enn den grønne. Denne er større og grovere, og skapere i smaken. Den har også en mild røyket duft. Den blir vanligvis benyttet i curryretter og pickles. Både svart og grønn kardemomme kan brukes i den gode indiske krydderblandingen garam masala. 


Her er oppskriften på en helt enkel indisk drikk. Rekker til en kopp.

- Kokt vann til en kopp
- 4 grønne kardemommekapsler
- 1 kanelstang ( eller bark som jeg har brukt) 
- 2 tråder med saftan
- 1 ts sukker

Ha dette i en tekopp, og la det trekke i noen minutter til smakene kommer fram. 


- Siv Anita

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar